Γεώργιος Ψυχογιός,M.D., Ph.D.

Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
καθηγητής, ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων
επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστήμιου Μονάχου, Γερμανίας

Γεώργιος Ψυχογιός,M.D., Ph.D.

Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
καθηγητής, ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων
επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστήμιου Μονάχου, Γερμανίας

Γεώργιος Ψυχογιός,M.D., Ph.D.

Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
καθηγητής, ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων
επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστήμιου Μονάχου, Γερμανίας

Γεώργιος Ψυχογιός,M.D., Ph.D.

Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
καθηγητής, ΩΡΛ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ιωαννίνων
επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστήμιου Μονάχου, Γερμανίας

Βιογραφικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξεκίνησα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην πόλη καταγωγής μου, την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002. Ως φοιτητής επισκέφθηκα μετά από εξετάσεις την ΩΡΛ Κλινική του πανεπιστήμιου του Harvard και εντυπωσιάστηκα από το εύρος της ειδικότητας.

Ξεκίνησα και ολοκλήρωσα της ειδικότητά μου από το 2005 μέχρι το 2010 στην πανεπιστημιακή κλινική του Erlangen, στην οποία βρίσκεται μια από τις τρεις μεγαλύτερες ΩΡΛ Κλινικές της Γερμανίας με 90 κλίνες και 6 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά. Αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το πιο διάσημο κέντρο σιελογόνων αδένων, (τα σύγχρονα εργαλεία σιαλενδοσκοπίσεων αναπτύχθηκαν στο Erlangen) το μεγαλύτερο κέντρο κοχλιακών εμφυτευμάτων στη Βαυαρία (140 κοχλιακά/έτος) και ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στη Γερμανία.

Μετά την εκπαίδευση μου στις γενικές επεμβάσεις της ειδικότητας (Αμυγδαλεκτομές, διαφραγματοπλαστικές, κ.α) εκπαιδεύτηκα ιδιαίτερα στη Χειρουργική Ογκολογία Κεφαλής και Τραχήλου και στη χειρουργική των σιελογόνων αδένων, με αποτέλεσμα να διενεργώ χωρίς επίβλεψη τραχηλικούς λεμφαδενικούς καθαρισμούς από το 3ο έτος, διαστοματικές επεμβάσεις με Laser και λαρυγγεκτομές από το 5ο έτος της ειδικότητας. Ένα χρόνο πριν το τέλος της ειδικότητας μάλιστα ξεκίνησα να κάνω εφημερίες ως επιμελητής! Επιπλέον εκπαιδεύτηκα στην ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας έτυχα 6μηνης εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των ασθενών της εντατικής μονάδας θεραπείας της κλινικής και 6μηνης εκπαίδευσης στο νευροωτολογικό τμήμα.

Tον Ιούλιο του 2010 έδωσα επιτυχώς εξετάσεις και έλαβα τον τίτλο της ΩΡΛ ειδικότητας και συνέχισα να εργάζομαι ως επιμελητής Β’ και από τον Δεκέμβριο του 2013 ως επιμελητής Α’ στην κλινική του Erlangen. Εκπαιδεύτηκα και εξειδικεύτηκα στη χειρουργική ογκολογία και ιδιαίτερα στη διαστοματική χειρουργική όγκων με Laser χωρίς εξωτερικές τομές και στην πλαστική χειρουργική αποκατάστασης τόσο με μισχωτούς όσο και με ελεύθερους κρημνούς. Επιπλέον στη χειρουργική των σιελογόνων αδένων με ιδιαίτερη βαρύτητα στις μικροχειρουργικές αναστομώσεις του προσωπικού νεύρου και στις σιαλενδοσκοπίσεις. Επίσης στις εκτεταμένες ενδοσκοπικές επεμβάσεις παραρρινίων, όπως ή χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου και η πλαστική αποκατάσταση ρινόρροιας εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το 2012 εκπαιδεύτηκα στη χειρουργική του θυρεοειδή στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Πράγας και στη συνέχεια οργάνωσα και ξεκίνησα τη χειρουργική του θυρεοειδή στο Erlangen διενεργώντας περισσότερες από 100 επεμβάσεις μέχρι την αποχώρηση μου από την κλινική το 2014.

Επιπλέον ξεκίνησα μετά από προπαρασκευή περισσότερων από 30 κροταφικών οστών στο εργαστήριο κροταφικού της κλινικής, αυτόνομα τη διενέργεια ωτοχειρουργικών επεμβάσεων.
Η κλινική του Erlangen διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξειδικευμένα κέντρα υπερηχογραφίας στη Γερμανία, διενεργώντας κάθε χρόνο τρία σεμινάρια Υπερηχογραφίας Κεφαλής και Τραχήλου πιστοποιημένα από την DEGUM (Γερμανική Εταιρία Χρήσης Υπερήχων στην Ιατρική)! Για 6 μήνες (Οκτώβριος 2010 – Απρίλιος 2011) ήμουν υπεύθυνος του τμήματος (υπό την καθοδήγηση του Prof. Zenk, υποδιευθυντή της κλινικής) διενεργώντας σχεδόν όλες τις υπερηχογραφικές εξετάσεις της κλινικής (περισσότερες από 2.000). Στη συνέχεια πήρα τον τίτλο του εκπαιδευτή (DEGUM επίπεδο 2) και από τότε διατηρώ ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση συναδέρφων αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον στην υπερηχογραφία κεφαλής και τραχήλου με έμφαση στη χρήση της Ελαστογραφίας. Συνολικά έχω διενεργήσει περισσότερες από 5.000 υπερηχογραφικές εξετάσεις και πλέον είμαι εκπαιδευτής DEGUM 3 (ανώτερη βαθμίδα). Τον Απρίλιο του 2019 αναγνωρίστηκε ο χρόνος μετεκπαίδευσης μου στην υπερηχογραφία κεφαλής και τραχήλου από το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα και έγινα ο πρώτος νοσοκομειακός ΩΡΛ Ιατρός στη Ελλάδα με αυτή την αναγνώριση. Πλέον η ΩΡΛ κλινική των Ιωαννίνων είναι σε διαδικασία αναγνώρισης ως το πρώτο ΩΡΛ κέντρο εκπαίδευσης Υπερηχογραφίας κεφαλής και τραχήλου στην Ελλάδα.

Το Μάρτιο του 2014 αποδέχθηκα την πρόσκληση του Professor Zenk καινούργιου διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής του Augsburg και διορίσθηκα υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής του Augsburg. Η ΩΡΛ κλινική διαθέτει 68 κρεβάτια κανονικής και 4 εντατικής νοσηλείας. Επιπλέον διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες τη μέρα στις οποίες διενεργούνται συνολικά περισσότερες από 3.000 επεμβάσεις το χρόνο.

Στην Κλινική του Augsburg ήμουν υπεύθυνος για τη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με όγκους της κεφαλής και τραχήλου ιδιαίτερα αυτών που χρειάζονται και πλαστική αποκατάσταση με μισχωτούς και ελεύθερους κρημνούς. Επίσης διεύθυνα συχνά το εβδομαδιαίο ογκολογικό συμβούλιο της κλινικής. Συνολικά έχω διενεργήσει περισσότερες από 500 ογκολογικές επεμβάσεις και περισσότερους από 100 κρημνούς. Επιπλέον ήμουν υπεύθυνος για το τμήμα Ωτοχειρουργικής στα πλαίσια του οποίου διενεργούσα σχεδόν 100 ωτοχειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος (συνολικά περισσότερες από 400 επεμβάσεις). Επίσης μαζί με τον Professor Zenk ήμουν υπεύθυνος για τις επεμβάσεις σιελογόνων αδένων και κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Συνολικά έχω διενεργήσει περισσότερες από 500 παρωτιδεκτομές. Ιδιαίτερα το τμήμα κοχλιακών εμφυτευμάτων αναπτύχθηκε από το μηδέν αφού από μια επέμβαση το 2013, το 2018 διενεργήσαμε περισσότερες από 40 επεμβάσεις (20 εκ των οποίων διενήργησα ως μοναδικός χειρουργός). Κατά μέσο όρο, διενεργούσα από το 2010 μέχρι και το 2019 περισσότερα από 400 χειρουργεία το χρόνο. Τον 2019 έλαβα μετά από εξετάσεις τον τίτλο εξειδίκευσης «Πλαστικές Επεμβάσεις κεφαλής και Τραχήλου» στη Γερμανία.

Ως αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής ήμουν υπεύθυνος όλου του τμήματος για δύο περίπου μήνες το χρόνο, διάστημα κατά το οποίο ο Prof. Zenk απουσίαζε.
Στις 10.05.2018 εκλέχθηκα τακτικός καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στην πανεπιστημιακή Κλινική των Ιωαννίνων στην οποία ορκίσθηκα και ανέλαβα καθήκοντα στις 15.04.2019. Στην θέση αυτή υπηρετώ μέχρι και σήμερα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ιωάννη Καστανιουδάκη.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
Με την πρόσληψη μου στο Erlangen το 2005 ξεκίνησα τη Διδακτορική μου Διατριβή με Τίτλο «Η αξιολόγηση της νέας ΤΝΜ ταξινόμησης (2002) για τα προχωρημένα νεοπλάσματα του Λάρυγγα» υπό την εποπτεία του καθηγητή Prof. Iro. Την οποία ολοκλήρωσα το 2009 με «υψηλή διάκριση».

Από το 2008 έγινα επιστημονικός υπεύθυνος της επίσημης ογκολογικής βάσης δεδομένων του Erlangen με περισσότερους από 9000 ασθενείς και ξεκινήσαμε την ανοσοϊστοχημική και PCR ανάλυση των ασθενών με καρκίνο του στοματοφάρυγγα για την εντόπιση του ιού HPV, που αποτέλεσε και το κύριο ερευνητικό μου πεδίο και στα πλαίσια της διατριβής για Υφηγεσία την οποία ολοκλήρωσα το 2013 και για την οποία βραβεύτηκα από τη Dr. Wolfbauer-Stiftung με έπαθλο 2.500€.

Μετά την ολοκλήρωση της Υφηγεσίας, διορίστηκα ως επίκουρος καθηγητής (Privatdozent) καταρχήν στο Erlagen και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου LMU, θέση που διατηρώ μέχρι και σήμερα. Επιπλέον ερευνητικά πεδία αποτέλεσαν οι σιελογόνοι αδένες, οι σιαλενδοσκοπίσεις και η χρήση της ελαστογραφικής υπερηχογραφίας. Επίσης από το 2009 είμαι πιστοποιημένος ελεγκτής κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετείχα σε αρκετές προοπτικές πολυκεντρικές μελέτες. Στο Erlangen επέβλεψα τρεις διδακτορικές διατριβές εκ των οποίων μια (Ryzek) από την αρχή μέχρι το τέλος. Συνολικά έχω 65 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων οι 61 στο Pubmed με αθροιστικό impact Factor 105 και περίπου 750 βιβλιογραφικές αναφορές (h- Index=17, i-10 Index=25)

Συνολικά έχω συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ελεύθερες ανακοινώσεις και poster και έχω κάνει 30 προσκεκλημένες ομιλίες πολλές εκ των οποίων σε μεγάλα διεθνή συνέδρια. Ιδιαίτερα το 2017 είχα την τιμή, εκτός των άλλων, να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής με στο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι, στο πανευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βαρκελώνη και στο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Αθήνα!

Επιπλέον έχω ολοκληρώσει μια μονογραφία με βάση τη Διατριβή για Υφηγεσία, έχω συμμετάσχει στη συγγραφή 2 βιβλίων, στην οργάνωση 30 σεμιναρίων-συνεδρίων και έχω συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 επιστημονικές εκδηλώσεις συλλέγοντας περισσότερες από 2400 ώρες συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME).

Το 2020 δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της πανευρωπαϊκής ΩΡΛ εταιρίας μια ανασκόπηση που έγραψα σε συνεργασία με δέκα καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την χειρουργική της παρωτίδας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
Στα πλαίσια της διατριβής για την Υφηγεσία παρακολούθησα σειρά σεμιναρίων (80 ώρες) για την Πανεπιστημιακή Διδασκαλία και απόκτησα τίτλο πανεπιστημιακής διδακτικής Επάρκειας. Επίσης συμμετείχα στο πρόγραμμα PERLE και ήμουν αποκλειστικός υπεύθυνος του μαθήματος «Εμβάθυνση στην ΩΡΛ εξέταση», στα πλαίσια του οποίου οι φοιτητές διδάσκονταν τη χρήση του άκαμπτου και εύκαμπτου ενδοσκοπίου, της μικροσκοπίας του αυτιού και της χρήσης του υπερήχου στον τράχηλο.

Στα πλαίσια των υποχρεώσεων μου ως επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου LMU από το 2014 και μετά, είχα την κύρια ευθύνη για το περιεχόμενο και τη διενέργεια του μαθήματος «Ογκολογικές Παθήσεις ΩΡΛ» και συμμετείχα στα μαθήματα «κλινική εξέταση ΩΡΛ» και «παρουσίαση περιστατικών ΩΡΛ».

Στο Augsburg ήμουν υπεύθυνος: των εβδομαδιαίων μαθημάτων στους φοιτητές του νοσοκομείου που κάνουν την κλινική άσκηση του 5ου έτους, της εκπαίδευσης των φοιτητών που βρίσκονται στην κλινική μας και των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων των ειδικευομένων. Επίσης είχα οργανώσει το εβδομαδιαίο «Journal Club» της κλινικής. Ιδιαίτερα στο Augsburg ήμουν και υπεύθυνος της μετεκπαίδευσης συναδέρφων που έρχονται στην κλινική μας. Στα πλαίσια της Γερμανο-Κινεζικής Βιομηχανικής Συνεργασίας είχαν έρθει 3 ειδικευμένοι Ιατροί από την Κίνα για 3μηνη μετεκπαίδευση. Επιπλέον είχε έρθει ο επιμελητής της πανεπιστημιακής Κλινικής της Λάρισας κ. Γιάννης Τσιτιρίδης με 6μηνη πληρωμένη εκπαιδευτική άδεια.

Πέρα από αυτά έχω συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων ιδιαίτερα στους τομείς της υπερηχογραφίας, χειρουργικής ογκολογίας, της χειρουργικής των σιελογόνων αδένων και της χρήσης της διεγχειρητικής νευροδιέγερσης στην κεφαλή και τον τράχηλο.

Από το Μάιο του 2019 και μετά είμαι μαζί με τον κ. Καστανιουδάκη υπεύθυνος του μαθήματος της Ωτορινολαρυγγολογίας στους φοιτητές του 4ου έτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.